Att leva med magkatarr..

Nu ska jag göra ett dåligt försök att försöka förklara hur det känns att ha magkatarr.

Jag har levt med magkatarr under hemskt lång tid & det går sällan en endaste dag utan att jag har fruktansvärd magont.

Jag har under en tid i mitt liv besökt sjukhuset nästintill varannan dag tillsammans med mamma när jag hade som ondast. Vi bodde inprincip där. Jag fick prova massa olika tablettkurer & doktorn tryckte & klämde på min ömma mage. Ibland ville jag mest slå till honom för det gjorde så ont.

Jag fick diagnosen kraftig magkatarr.

Så när någon person säger att dom har ont i magen & det är helt vanlig magont som man kan få lite då & då så är det som att jämföra med ett nyp från en myra i jämförelse med min magkatarr. Men det är ju precis som när någon med migrän jämför med vanlig huvudvärk.

Ibland har jag så ont att jag knappt kan andas. Djupa andetag är inte på frågan, korta-kippa efter luft-andetag är allt jag kan åstadkomma. De djupa gör allt för ont.

Jag får ofta för ont för att ens stå upp & behöver därför lägga mej ner eller vika mej dubbelt. Att stå upprätt gör för ont. Ibland tar jag mej inte ens ur sängen.

Jag grinar hemskt ofta av smärtan. Jag får sura uppstötningar & ibland kan jag inte ens hålla maten nere. Lika som att ibland kan jag inte ens äta..

Magen sväller upp som att jag vore gravid & jag ser bokstavligen ut som att jag är gravid.

Dock har jag vant mej vid dessa smärtor & det är något jag lever med varje dag.

Men för er som inte vet hur det känns med magkatarr så skulle jag ville beskriva det med som när du får den där stenhårda fotbollen från killen som skjuter stenhårt rakt i magen så du tappar luften & inte längre kan stå upp. Precis så känns det som.. eller när någon råkar hoppa med knäna rakt i magen på dej & du viker dej dubbelt för det gör så ont.

Några symptom man kan ha när man får magkatarr är givetvis smärtan i magen men även halsbränna, sura uppstötningar, hungersug, illamående samt orolig, gasig mage.


De senaste två veckorna har jag haft väldigt mycket problem med halsbrännan & sura uppstötningar. Ibland har det känts som halsen bokstavligen ska frätas sönder.


Jag har även frätskador på mina tänder på grund av all magsyra som skjuts upp från magen.


Att leva med magkatarr är en viss kamp med tanke på att enkla saker i vardagen kan bli hemskt jobbiga.

Jag försöker dagligen att förbättra mina matvanor & livsvanor för att en dag få slippa smärtan. Dock är det inte det enklaste eftersom det är mycket som ska avstås & man bör tänka på både det ena & det andra.

För att demostrera ska jag göra något jag aldrig trodde att jag skulle göra här i bloggen. Men jag ska visa två bilder, båda tagen idag, en tagen när jag inte hade fått ont i magen ännu & den andra när magkatarren gjorde sitt besök för dagen..

Här är min mage fortfarande i välvarande. Magkatarren känns inte till alls..Här har magkatarren gjort mej sällskap lite senare under dagen.
Jag har oftast ont under kvällarna..Ni ser skillnaden va? Bilderna är tagen samma dag så det har inget med frågan om vikten att göra. Men magen sväller upp & jag ser bokstavligen gravid ut, precis som jag skrev här ovanför.


Men nu ska jag & min elaka mage ta & krypa till sängs. Imorgon väntar faktiskt ett besök hos tandläkaren.

/Maaalin'


Kommentarer
Postat av: Anonym

du är inte ensam om att ha magkatarr, usch.

min mage brukar också svälla upp så det ser ut som att jag väntar barn, sjukt.

inte så bra att dricka ofta heller :/

2009-12-09 @ 00:03:01
URL: http://madeleiineemoberg.blogg.se/
Postat av: Alex

Ajajaj! :/

Kajalen då, hur vill du ha tillbaka den?

Fika på stan någon dag kanske? :)

2009-12-09 @ 16:14:05
URL: http://lundgrenalexandra.blogg.se/
Postat av: Alex

Okej, det blir bra det! Ska in till stan på onsdag, kanske då?

2009-12-11 @ 13:05:06
URL: http://lundgrenalexandra.blogg.se/
Postat av: sofia

jag har haft magkatarr nu i sju månader, jag har testat alla mediciner, och min mage ser exakt ut som din, jag kan inte gå vanligt, rakt, jag går som en gammalgubbe som mamma säger, och ständigt illamående. det är riktigt jobbigt, men jag har lärt mig leva med det.några tips som är bra som hjälpt mig (fast du kanske redan känner till dom)

Havregrynsgröt

psyllium frön

proviva blåbärdom har fått mig på fötter igen :)/ sofia

2009-12-22 @ 18:30:41
Postat av: Mona

Hoppas du fått hjälp och mår bättre nu-jag har själv ett helvete med min troligtvis katarr som läkarna säger - väntar på en gastroskopi(har troligtvis bakterien)

2011-02-25 @ 19:44:18
Postat av: Alexandra

Hej. Jag läste det här inlägget och tyckte det var väldigt intressant!. Jag har själv levt med magont i ungefär 2½-3 år. Jag har aldrig gått till en läkare eftersom det kommer och går och jag har helt enkelt inte velat ta upp ämnet när det är borta för stunden. Men rätt som det är så kommer det tillbaka. Jag trodde först att det var mensvärk men kände igen dina beskrivningar av onda stötar i magen, orolig/gasig och såklart den svullna magen. Jag får ofta ont efter att jag ätit och det är så sjukt pinsamt om man äter oss någon annan och får ont efteråt för då tror dem att dem lagat maten fel. Och jag vill helst inte äta innan jag ska ut för att min mage sväller upp och jag tror att jag gått upp i vikt och får därför skuldkänslor för att jag har ätit. Måste säga att tack så mkt för det här inlägget. Det hjälper mycket för sådana som jag, osäkra på om det verkligen är katarr. kram!

2012-01-20 @ 20:46:10
URL: http://busted.blogg.se/
Postat av: UF

Hej! Jag känner så igen mig i allt du beskriver och jag väntar på att få göra en gastroskopi vilket jag inte ser fram emot men det känns nödvändigt. Det värsta för mig är nätterna, måste palla upp huvudet med så många kuddar att det gör ont i ryggen när jag ligger på sidan för att jag har sådan magsyra så om jag ligger plant känns det som att både hals och huvud fräts sönder. Äter 10 mg Omeprazol om dagen men det hjälper bara så där, får ont i huvudet och mår illa om jag tar 20 mg. Har hört många som blivit bra med LCHF, har du prövat det? Jag ska försöka äta lite som LCHF och undvika socker för jag märker direkt när jag äter söta saker att magen sväller som en kanonkula. Har haft dessa symptom nu i ca 3-4 år men det blev värre efter att jag druckit 2 koppar starkt kaffe och tog en huvudvärks tablett som innehöll acetylsalicylsyra - vilket jag aldrig gör om och kaffe är helt uteslutet numera. Försöker även dricka Proviva varje kväll innan jag går och lägger mig, tycker att det hjälper lite, ska även pröva med cultura som någon tipsat om. Vad äter du för att känna dig bättre i magen? Man får försöka allt samt att alltid äta långsamt och i lugn och ro - är jag stressad äter jag inte utan väntar tills det blir lugnare. Hoppas att allt snart blir bättre.

Kramar i massor från en som vet hur det känns!

2012-02-11 @ 17:53:25
Postat av: kim

hej jag är sexton år tjej och har haft ont i magen sen nyår har aldrig varit med om sånna smärtor i natt kändes det som jag skulle spy men när jag gick till toa mådde jaf bättre det var så hela natten min mage var hård och större i går men jag kunde bajsa nu är det bättre men är rädd att det blir värre och har ont på överdelen av magen har diabetes också så är orolig att det kan va något med det eller att det är magkatarr har dock ingen halsbränna mer kramper och magsmärtor :-( kan det vara magkatarr??? hjäälp :((

Svar: Hej, usch det lät inte alls nå skoj.. stackare. Dina symptom låter precis så som mina var i början innan jag blivit "van" (om man nu ens ska behöva bli van) vid dessa smärtor. Hoppas du uppsökt läkare. Tycker synd om dig, Kim.
Malin Larsson

2013-01-03 @ 13:48:45
Postat av: Anna

Tack för dina bilder, så skönt att se att jag inte inbillar den svullenhet och explosionsliknande mage som magkatarren medför. Exakt så där ser min mage ut med...
Tack!

Svar: Ja, inte är det speciellt roligt med magkatarr direkt. Hoppas du blir av med din. Jag har haft min sen jag gick i fyran så min är väl mer eller mindre kronisk :( Krya på dig!
Malin Larsson

2013-05-01 @ 10:49:42
Postat av: Anonym

Hej, satt och googlade lite och kom hit. Jag är en tjej på 13 år och har magkatarr, fick reda på det når jag var typ 11-11 år och jag mår så fruktansvärt dåligt av det. Mår illa hela tiden och får uppstötningar men kan ändå inte spy. Gråter av magsmärtor och orkar inte kliva upp på morgonen ibland och då hamnar jag efter i skolan och får ännu mer ont! Jag blir sjukt irriterad när nån klagar på ond mage för den smärtan dem får är ju bara ett litet dammkorn jämfört med magkatarrsmärta.! Ingen förstår om man säger att man har magkatarr av stress för då svarar dem bara att dem också brukar få ont i magen och att man inte ska va hemma på grund av det..,

2014-02-11 @ 22:13:01
Postat av: Petra

Hej! Jag är 14år och jag har haft mycket problem med magkatarr sen jag var runt 10-11år. Jag vet hur jobbigt det är med magkatarr och det är förjävligt! När jag först fick magkatarr så värmde jag en vetesäck på magen, det hjälpte lite men det gjorde fortfarande ont, då gav min mamma mig en medicin som heter "Renni". Men även att jag tog typ 3 tabletter så hjälpte det inte. Då gick vi till doktorn och jag blev tipsad av "ranitidin actavis". Den har hjälp mig otroligt mycket och magsmärtorna försvinner nästan helt när jag tar en tablett, så den kan jag rekommendera för den är receptfri och finns på nästan alla apotek.

2014-02-26 @ 12:02:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0